Wat kies ik: rolluiken of screens?

We vergelijken de keuze tussen rolluiken en zonnescreens al eens graag met een voetbal derby. Veelal is het een beladen keuze tussen twee producten die au fond veel gemeenschappelijk hebben, maar waarbij het voordeel van het ene vaak het nadeel van het andere is. Voetballegende Johan Cruijff kon het echter niet beter zeggen: “Ieder nadeel heb z’n voordeel”. 

Er is uiteraard geen exacte gelijkenis met een voetbal derby, maar kiezen tussen doekzonwering of rolluiken kan je in tweestrijd brengen. Zeker op vandaag, waarbij de sneeuw ons in de winter al eens vaker tot aan de enkels komt, terwijl we in de zomer frequent gebukt gaan onder de hitte. Kies je voor jouw comfort dan niet beter voor een rolluik, waarmee je de warmte binnen houdt tijdens de koude winter? Of toch zonnescreens, om jouw woning te beschermen tegen oververhitting in de zomermaanden? 
Brandend actueel is dit, want de bloedhete zomers kunnen we niet meer wegdenken. Het is een optimistische vaststelling dat BUILDING Shutter Systems een klein steentje bijdraagt ten goede, met duurzame en energiezuinige oplossingen die een sterke verdediging opstellen tegen het veranderende klimaat. 

We maken voor jou de vergelijking:

  • Zonwerende screens zetten energieverslindende airco-systemen buiten spel en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. En ook rolluiken bieden thermische isolatie, ze weren niet alleen de felle zon, maar dragen sterk bij tot het vasthouden van de warmte. 
  • De markt evolueert steeds verder naar nieuwe, duurzame oplossingen. Denk maar aan de aansturing van rolluiken en solar screens op zonne-energie. We durven dus wel stellen dat beide producten scoren op vlak van energieprestatie
  • Evenzeer wat betreft het wooncomfort zijn beiden in het voordeel. Ze zijn eenvoudig in gebruik en bediening, kunnen de nodige privacy bieden en zorgen bovenal voor een aangenaam, comfortabel binnenklimaat. 
  • Als het echter gaat om een veilgheidsgevoel, dan staan rolluiken op voorsprong. Door de vaste afsluiting van ramen en deuren worden ongewenste bezoekers afgeschrikt. Daar kan externe doekzonwering weinig punten scoren. 
  • Dit wordt dan weer mooi gecounterd met het behoud van doorkijk bij zonnescreens, het zicht naar buiten blijft bewaard. 
  • Bovendien worden screens vaak gekozen omwille van hun strakke design en de brede waaier aan uitvoeringsmogelijkheden. Al moet het gezegd dat rolluiken daar in de aanval gaan. Met een rolluikblad, geleiders en kast gepoedercoat in eenzelfde kleur bijvoorbeeld, of een esthetische integratie van de onderlat in de kast.  

Zo zie je maar, bij ieder nadeel heeft het ene product ook een voordeel ten opzichte van het andere en daarmee hebben we ons punt gescoord of ten minste duidelijk gemaakt: De keuze tussen rolluiken of ritsscreens is geheel subjectief of met de paplepel ingegeven. Net zoals je fan bent van een voetbalploeg omdat jouw vader dat is, of zoals je een voorkeur voor rolluiken hebt omdat die er vroeger thuis ook waren… En als je echt niet kan kiezen tussen 2 goede dingen, ga dan voor beide: verduisterende rolluiken voor de slaapkamers boven en zonwerende screens die het zicht naar buiten behouden op de benedenverdieping. 
We fluiten dus af met een gelijkspel.

Heb je een keuze kunnen maken? Of ga je voor rolluiken én screens? Onze Preferred Partners helpen je graag verder.